Kreativna radionica Pinokio Blog

Kategorija: Aktivnosti


FB_IMG_1668193104242

Srednja i starija grupa – Put oko sveta ( Australija )

Istražujući dalje svet oko nas, uputili smo se na novo putovanje oko sveta, na najmanji kontinent na svetu, okružen vodom sa svih strana- u daleku Australiju. Slušali smo zanimljivu priču o tome kako je engleski moreplovac Džejms Kuk otkrio ovo ostrvo, ugledao prve stanovnike Australije ( Aboridžini ) i do tada nepoznate životinje-kengure. Saznali smo i da su kenguri dobili ime od reči iz jezika aboridžina tako što je poznati moreplovac upitao narod za ime životinje a oni su odgovorili na svome jeziku: „kenguru“, što u stvari znači: „ne razumemo“.

Upoznali smo se i sa ostalim zanimljivim životinjama koje žive samo u Australiji: dakle kengur koji je postao simbol Australije, koala, platipus, kokabura. O svakoj životinji ispričali smo nekoliko zanimljivosti, otkrili kako se oglašavaju, slušali njihova oglašavanja, saznali gde i kako žive, čime se hrane.. Osim što se smatra staništem zanimljivih životinja, Australija ima i najlepše drvo na svetu: drvo duge. Otkrili smo da kada se kora drveta eukaliptusa ljušti da se ispod nje pojavljuju šarene boje. Upoznali smo se sa raznim sportskim aktivnostima koje su zastupljene u Australiji: surfovanje, paraglajding, ronjenje, tenis.

Bojili smo našu bojanku sa spomenutim pojmovima, a potom i pravili maske kengura. Bojili smo lice kengura u nekoj od dve boja ( siva ili crvena ) a potom sekli oblik, lepili štapiće. Na ovaj način razvijali smo finu motoriku, preciznost i strpljenje. Deca su uživala u svojoj ulozi kengura, i bila su ponosna na svoje radove. Bliže smo se upoznali sa neodoljivo slatkim koalama. Deca su otkrivala razne zanimljivosti o njima, recimo zašto koale žive na drveću, zašto su velike spavalice, da li piju vodu, i zašto veoma često koale grle drveće. Deca su davala zanimljive odgovore na to pitanje: “ jer vole da se grle „, “ jer misle da im je to mama“, “ takve su se rodile „, “ grle drveće kako ne bi pale „. A zatim smo asocijativnim pitanjima vaspitača došli do saznanja da koale grle drveće kako bi se rashladile u toplim danima. Uočavali smo njen zanimljiv izgled (krzno, njušku, čupave uši) i sve to nam je bilo jako motivišuće pa smo uživali u pravljenju slatkih životinjica. Pogledajte kako je to izgledalo u našim aktivnostima i zavirite u daleki ali jedinstven svet Australije!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *