Kreativna radionica Pinokio Blog

Kategorija: Aktivnosti


FB_IMG_1668192733141

Predškolska grupa – Put oko sveta (Australija)

Istražujući dalje svet oko nas, uputili smo se na novo putovanje oko sveta, na najmanji kontinent na svetu, okružen vodom sa svih strana- u daleku Australiju. Slušali smo zanimljivu priču o tome kako je engleski moreplovac Džejms Kuk otkrio ovo ostrvo, ugledao prve stanovnike Australije ( Aboridžini ) i do tada nepoznate životinje-kengure. Saznali smo i da su kenguri dobili ime od reči iz jezika aboridžina tako što je poznati moreplovac upitao narod za ime životinje a oni su odgovorili na svome jeziku: „kenguru“, što u stvari znači: „ne razumemo“.

Upoznali smo se i sa ostalim zanimljivim životinjama koje žive samo u Australiji: dakle kengur koji je postao simbol Australije, koala, platipus, kokabura. O svakoj životinji ispričali smo nekoliko zanimljivosti, otkrili kako se oglašavaju, slušali njihova oglašavanja, saznali gde i kako žive, čime se hrane.. Osim što se smatra staništem zanimljivih životinja, Australija ima i najlepše drvo na svetu: drvo duge. Otkrili smo da kada se kora drveta eukaliptusa ljušti da se ispod nje pojavljuju šarene boje. Upoznali smo se sa raznim sportskim aktivnostima koje su zastupljene u Australiji: surfovanje, paraglajding, ronjenje, tenis.

Bojili smo našu bojanku sa spomenutim pojmovima, pravili kengure sa mladuncima, a potom se i bliže upoznali sa kulturom Aboridžina putem slika, video zapisa. Saznali smo da su Aboridžini odlični lovci, skupljači i da imaju vrlo dobru memoriju. Voleli su ples, muziku pa smo im se pridružili i u toj aktivnosti i uživali u zvucima muzike. U svome radu i životu koristili su dobro poznati bumerang i koplje. Nisu koristili pismo ali zato su jako voleli crteže naročito crtanje crtica i kružića. Mi smo se oprobali u njihovoj umetnosti tako što smo pravili sopstvene bumerange i ukrašavali ih na hamer papiru. Zavirite i vi sa nama u daleki ali jedinstven svet Australije!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *