Kreativna radionica Pinokio Blog

Kategorija: Aktivnosti


Vesna-kao-inspiracija-lutkarstvu

PREDSTAVLЈAMO: VESNA LAZIĆ – MASTER VASPITAČ, OSNIVAČ I PREDSEDNICA UDRUŽENJA „ANĐELI ČUVARI“ I KOORDINATOR KREATIVNE RADIONICE „PINOKIO“ VALJEVO

U divnoj, zapadnoj Srbiji, baš u Valjevu, smeštenom u kotlini kroz koju protiče reka Kolubara, rođena je Vesna Lazić, tog 12. aprila, na Uskrs 1969. godine. Stigla kao vesnik proleća, nadenuli su joj ime sa vrlo upečatljivom simbolikom – rođena da donese sreću, radost, ona koja je oličenje topline i svetlosti, vedra; razdragana; poletna; vedrog duha i čistog srca. Rasla u tradicionalnoj, pravoslavnoj srpskoj porodici, krštena je na Đurđevdan iste godine.

Najsigurnije je u majčinom naručju – Vesna sa majkom

Danas, Vesna je master vaspitač, srčano i predano, posvećena je radu u svojstvu predsednice Udruženja „Anđeli čuvari“ i kordinatora Kreativne radionice “Pinokio”, čiji je osnivač. Organizuje i vodi rad i poslovanje kreativne radionice “Pinokio”, predstavlja, zastupa udruženje, predlaže godišnji plan i program rada kreativne radionice, sprovodi odluke upravnog odbora, predlaže izbor vaspitača i stručnih saradnika. Učestvuje u kreiranju i realizaciji projekata, obuka i drugih aktivnosti Kreativne radionice. Jedan od poslova podrazumeva i uspešno organizovanje i sprovođenje humanitarnog rada unutar samog udruženja, koje postoji i traje već 20 godina.

Vesna sa decom i članovima tima u dvorištu Kreativne radionice Pinokio Valjevo

Pokazatelj uspešnosti rada samog udruženja je i broj nagrada koje je predsednica osvojila kako na republičkom tako i na međunarodnom nivou a sve u domenu humanitarnog rada. Udruženje poslovnih žena Srbije, Vesni je dodelilo nagradu “Cvet uspeha za ženu zmaja“.  Nagrada grada Valjeva za humanitarni rad i socijalna pitanja za Vesnu je zlatna olimpijska medalja. Ona je istinski humanista i heroina plemenitosti.

Radni ambijent

Izuzetan je pedagog i kulturni poslenik. Sa svojom svestranošću i uzornošću u vaspitnom, humanitarnom radu i kulturnom delanju, sa svojom vaspitnom ustanovom – Kreativnom radionicom „Pinokio“ i dobrotvornim Udruženjem, postala je i sama – institucija.

Sa snimanja reportaže povodom nagrade Cvet uspeha za ženu zmaja

Apsolutno je posvećena radu sa decom i korisnicima iz ranjivih kategorija i njena motivacija je ljubav prema deci, i pomoć istima kroz različite vidove kako edukacije, tako i dugogodišnjeg organizovanja brojnih humanitarnih akcija u okviru Udruženja „Anđeli čuvari“.

Vesna sa decom i svojim lutkom Pinokijem na sceni Centra za kulturu Valjevo

Učesnica je brojnih edukativnih seminara, kao i autor brojnih radova koje je objavila iz oblasti pedagoškog i inkluzivnog rada.

Nekad i sad – Vesna sa ocem i rođacima

Iza najsnažnijih ličnosti kriju se najteže bitke. Splet teških životnih okolnosti, gubitak deteta, život sa dijabetesom nekog drugog bi pokolebali. Vesna je od onih nesvakidašnjih, hrabrih, borbenih ljudi, koji se hvataju u koštac sa životnim nedaćama i traže način da uprkos svemu daju svoj doprinos svetu, pružeći najbolje od sebe drugima. Usmerila je svu svoju ljubav i energiju na podršku odrastanju hiljadama dece koja su rasla uz njenu podršku.

DETINjSTVO

Vesna, jedina kći oca Sretena i majke Olge, uživala je svu ljubav i pažnju svog zlatnog doba detinjstva. Uvek odevena u stilu princeze, od malena je pokazivala sklonost ka negovanju estetike i urednosti. Posvećeni roditelji razvili su u njoj humanost, plemenitost, dobročinstvo, empatiju, sve najlepše ljudske vrednosti. Sećanja iz tog perioda vežu je za lepe događaje, maštovite igre.

Zlatno doba detinjstva

Živeli su u kući sa dva ulaza, na stepenišnom prostoru Vesna je organizovala svoju prvu učionicu poređavši svoje lutke koje su pažljivo slušale njena predavanja. Još od ranog detinjstva pokazivala je sklonost ka podučavanju i želju da znanje prenese drugima.

ODRASTANjE

Nije imala privilegiju da raste uz bake i deke. Majka je napustila posao kako bi joj se posvetila. Svoje odrastanje pamti po lepom druženju sa rođacima, sestrama i braći uz koje je taj proces bio nesvakidašnji, zabavan, pun upečatljivih momenata. Evo jedne od anegdota koja je izuzetno simpatična iz ovog perioda.

Bezuslovna podrška – Vesna sa ocem

Vesnin otac je imao sjajnu naviku da nju i njene rođake, čak i komšijsku decu, sve okupi i vodi do obližnje reke Obnice, na izlet, kupanje (od reka Obnice i Jablanice nastaje reka Kolubara). Svu decu je, njih desetak, postavljao u formaciju vesele kolone, dvoje po dvoje, koja se kretala ka odredištu, a pri tom bi pričao razne poučne priče. Prolaznici koji su ih susretali bili su uvereni da je čika Sreja učitelj. Uz njegov prirodni talenat da saznanja i vrline deli sa drugima, odrastala je Vesna baš u takvu osobu po ugledu na svog uzora.

O KUĆNIM LjUBIMCIMA

Sigurno ste bar jednom odgledali čuveni film „Lesi se vraća kući“, baš takvog škotskog ovčara Lesija je Vesna imala za kućnog ljubimca u svom detinjstvu. Oduvek je gajila ljubav prema psima, posebno onim silnim, moćnim, snažnim, velikim. Danas ima dva lepotana, njene verne prijatelje i branioce, kavkaske ovčare Akija i Arčija. Ceni njihove izražene osobine: bezuslovnu lojalnost, vernost, poverenje i ljubav koje im uzvraća.

Vesnini verni ljubimci – Aki i Arči

HUMANOST U  PRVOM PLANU

Udruženje „Anđeli čuvari“ registrovano je 09.12.2000. godine kao nestranačko, nevladino, humanitarno i neprofitno udruženje građana, čiji je osnovni cilj humanitarna, psihosocijalna i ekonomska podrška samohranim majkama, deci bez roditelja, deci iz socijalno ugroženih kategorija stanovništva, osobama sa invaliditetom, uz poseban osvrt na decu sa posebnim potrebama. Inicijativa je potekla od vaspitača, Vesne Lazić, predsednika Udruženja “Anđeli čuvari” i koordinatora Kreativne radionice „Pinokio“, koja je u momentima osnivanja, unela kreativne novine u rad sa najmlađima, pri tome pružajući izuzetnu pomoć zbrinjavanja dece tokom čitavog dana, a to je izuzetno značilo, posebno samohranim, roditeljima koji su radili u smenama.

Fotografija nastala na humanitarnom bazaru – Vesna je prva levo sa članovima kolektiva

Udruženje trenutno broji preko 120 članova, veliki broj saradnika i volontera iz različitih struka, a najviše lekara, pedagoga, vaspitača, psihologa, logopeda, profesora iz više nastavnih oblasti, ekonomista, rekreatora, profesora fizičke kulture itd. Udruženje je član više domaćih i asocijacija u inostranstvu.

Naše je ono što drugima dajemo – Vesna u prazničnom ambijentu, radno – pakovanje novogodišnjih paketića za korisnike

Od osnivanja do sada, pružena je pomoć za 6.570 porodica u kućnom nameštaju, garderobi, bebi paketima, školskom priboru, igračkama za decu… Zatim, 1.365 invalidnih lica dobilo je pomoć u pelenama i ulošcima, 1.892 invalidna lica su dobila pomoć u invalidskim kolicima, rultor pomagalima, štakama, taoletnim stolicama i električnim krevetima sa antidekubit dušecima. Za dvadeset godina kroz program „Novogodišnja bajka“, podeljeno je 22.289 novogodišnjih paketa za decu. I za 20 godina rada kroz Kreativnu radionicu „Pinokio“, kroz celodnevni vaspitno obrazovni rad, druge radionice u okviru vrtića prošlo je oko 5.000 dece.

KREATIVNA RADIONICA „PINOKIO“

U Kreativnoj radionici „Pinokio“ osmišljavaju edukativne programe prilagođene uzrastu mališana. „Pinokio“ najmlađima prilazi na jedan potpuno nov, moderan i za naše uslove drugačiji način. Najznačajniji segmenti rada sa decom su usmereni na očuvanje i zaštitu zdravlja, podsticanju celovitosti razvoja dečjih sposobnosti i pozitivnih svojstava ličnosti proširivanjem iskustava i razvijanju samostalnosti kod dece. Naglasak je i na negovanju dečijeg stvaralaštva, podršci ispunjenju celokupnog potencijala deteta na putu odrastanja i formiranja dečije ličnosti u individuu razvijenog divergentnog mišljenja.

Vesna pored murala u dvorištu kreativne radionice

„Od samog osnivanja u Kreativnoj radionici „Pinokio“, bavimo se kreativnim vaspitnim radom sa decom uzrasta od dve godine do starijeg predškolskog uzrasta. Deca iz Valjeva i deca iz deficijentnih porodica, uz budnu pažnju stručnjaka iz raznih oblasti, kroz igru, razvijaju svoje sposobnosti. Naš cilj je da deca prepoznaju svoja – dečja prava, ali i da shvate svoju odgovornost i obaveze koje iz njih proizilaze. U skladu sa statutom našeg Udruženja posebno negujemo human odnos između polova i podstičemo poštovanje i uvažavanje različitosti između dece, bez obzira na njihovo socijalno poreklo, ili bolest” – navodi Vesna Lazić.

Još dodaje da je najznačajniji segmenti rada sa decom sticanje navika prema preventivnom delovanju, odnosno očuvanje i zaštita zdravlja, podsticanje celovitosti razvoja dečjih sposobnosti i pozitivnih svojstava ličnosti proširivanjem iskustava i razvijanju samostalnosti kod dece putem likovnih radionica.

Uskršnji vašar – Vesna sa Pinokijevcima

Rezultati rada sa mališanima u Kreativnoj radionici „Pinokio“ su očigledni, iz čega su proistekle brojne nagrade na brojnim domaćim festivalima dečjeg stvaralaštva iz domena pozorišne, likovne, kao i muzičke umetnosti.

NOVOGODIŠNjA BAJKA

Projekat „Novogodišnja bajka“ zaživeo je od samog osnivanja i simbol je udruženja „Anđeli čuvari“. Cilj ove, možemo reći manifestacije, jeste ulepšati praznike poklon predstavom i dodelom paketića deci iz osetljivih društvenih kategorija. Predstave koje se tom prilikom prikazuju u izvođenju su dece koja pohađaju dramsku sekciju Kreativne radionice „Pinokio“, što je još jedna od specifičnosti.

U prazničnom ambijentu, Vesna planira sledeće humane poduhvate

Vesnin dobrotvorni i vaspitni rad, sinonim je za entuzijazam u radu, energiju u sveukupnom posvećenju, empatiju, saosećanje sa decom i ranjivim grupama, emociju – svemu sa ljubavlju pristupa, erudiciju u pedagoškom znanju, ekspertnost, stručnost – shvaćena kao proces napredovanja i stalnog usavršavanja u oblasti kreativnog rada sa decom, evaluaciju, stalno ocenjivanje, vrednovanje sopstvenog stvaralaštva, najvišim merilima koja potvrđuju visoke standarde i vrednost ostvarenog; elokvenciju, rečitost u govoru upućuje na sigurnost da se časno delo stvara, ekspresiju – izražajnost u inovacijskom i stvaralačkom pedagoškom motivu, prenosivom na sve edukativne sadržaje i nivoe, edukaciju kojom oplemenjuje ne samo uzrasnu populaciju kojoj se obraća, već i šire društveno okruženje. Sva njena svojstva, karakterologija u celini i sveukupna profesionalna i ljudska ostvarenost – blagodetna za ugledanje. Vesna je inspiracija drugima i primer kako iz teške životne priče može nastati bajka.

Vesna i njeni Pinokijevci u veseloj šetnji Valjevom

Čovek treba da ima viziju ali pre svega ljubav prema onome što radi. Iz želje da se pomogne, istančanog sluha za potrebe drugih, izražene empatije, nastala je institucija koja je tu da pruži ruku kada je najpotrebnije, sa misijom da deci pruži odrastanje kao u bajci, postoji i traje Vesna Lazić.

VESNA U ULOZI VASPITAČA

Vesnu je životni put vodio kroz neke druge sfere, ona je bila ekonomista sa srcem koje je želela da posveti dobrobiti dece, i nije joj bilo teško da u tom cilju evoluira do master vaspitača. Vesnina neiscrpna energija i neuhvatljivi entuzijazam dozvolili su joj da se posveti svom životnom pozivu – ulozi vaspitača.

Vesna sa koleginicom i predškolcima u radnom ambijentu

Vesna je uspešni i voljeni vaspitač u predškolskoj grupi  “Anđeli čuvari” – „Pinokio“, Predškolske ustanove “Milica Nožica”. Ekstremno je posvećena svom pozivu i rad sa decom ne bi menjala za neku drugačiju vrstu posla.

(treća sa leva na desno) Vesna aktivno učestvuje u realizaciji lutkarskih predstava za decu

Njena istaknuta karakteristika jeste veština i umeće da sa lakoćom prenese znanje na nove generacije. Predano i moralno posvećena je radu sa decom, pažljivo prati šta se sa njima dešava i preduzima korake u najboljem interesu deteta i njegovog vaspitanja. Bori se za dobrobit svakog deteta i njegove porodice.

Tešnjarske večeri. Fotografija nastala pred izvođenje predstave Pinokio – Vesna sa svojim timom i decom, članovima dramske sekcije

Vesna ima lavinu strpljenja, kada je potrebno, posvećuje punu pažnju, uz bezbrojna ponavljanja, kako bi dete usvojilo navike i znanja koja su mu neophodna za što samostalnije funkcionisanje. Ima dobru i spontanu komunikaciju sa decom, pokazuje razumevanje i prihvatanje detinjastog, naivnog pogleda. Zna koje vrednosti zastupa i za šta se zalaže, često u situacijama kada je neophodno trenutno reagovanje, donosi odluke koje su u opštem najboljem interesu. Osoba koja odiše samopouzdanjem i samosvesna ličnost, zaista je kreativna, u radu koristi originalna didaktička sredstava kako tradicionalna tako i ona u skladu sa najmodernijim vaspitno – obrazovnim materijalima.

Vesna sa svojom predškolskom gruppom

Poštujući učenje Marije Montesori, pribegava primeni njenih vaspitnih principa. Master rad koji je odbranila sa velikim uspehom bio je na temu: “Mogućnost primene Montesori metode u Kreativnoj radionici „Pinokio““.

Vesna u svojoj kancelariji

Vesnin stav je da odrasli uče decu, ali i deca mnogo čemu nauče odrasle. Za uspeh je potrebno puno otvorenosti, osećajnosti, aktivnosti i često smisla za humor. Deca uče po modelu, a ona je neko čijim stopama idu, sigurno, motivisano, poletno, jer im daje vetar u leđa i snagu da veruju u sebe, da budu svesni koliko vrede, da baš svako dete može postati sve što poželi, da može ostvariti svoje snove!

Vesna živi svoju bajku i pomaže drugima da ostvare svoje snove, jer čudna je sličnost između bajke i života – pobeđuje dobrota!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *