Kreativna radionica Pinokio Blog

Kategorija: Aktivnosti


FB_IMG_1678827452764

Predškolska grupa – Radionica Put oko sveta ( Indija )

Ove nedelje radionicu Put oko sveta posvetili smo Aziji, tačnije Indiji. Učili smo o glavnim znamenitostima Indije, kulturi i umetnosti putem knjiga, slika pa smo otkrili kako izgleda zastava, koje je boje, saznali smo da je lotos nacionalni cvet Indije a životinja paun. Pričali smo o običaju koji je jako zastupljen u Indiji kada žene ukrašavaju ruke biljnim prahom pomešanim sa vodom, čime iscrtavaju razne cvetne motive kako bi sebe ulepšale.

Osim po paunu, Indija je poznata i po tigrovima i slonovima. Naročito zanimljiv nam je bio festival slonova kada se oni ukrašavaju raznim materijalima ( tkaninom, bojama, nakitom, zlatom, ukrasima…) u cilju biranja najlepšeg.

Deca su se upoznala i sa umetnošću oslikavanja na podu u sobama i dvorištima uz pomoć latica cveća ili peska, a zove se rangoli. Smatra se da pravljenje rangoli ukrasa donosi sreću pa je u Indijskoj umetnosti jako važna.

Deca su bojila bojanku sa svim pomenutim motivima, pravila zastavu od papira u bojima i ukrašala slonove po uzoru na one sa festivala. Slušali smo indijsku muziku tokom radionica i deca su jako uživala u upoznavanju nešto drugačije kulture.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *