Kreativna radionica Pinokio Blog

Kategorija: Aktivnosti


FB_IMG_1669243859840

Predškolska grupa – Radionica Put oko sveta – Francuska 2.deo

U nastavku putovanja kroz Francusku otkrili smo ko je slikar, čime se on bavi, kako nastaje njegova slika. Saznali smo koji pribor i materijal slikari koriste u svome radu kako bi nastala njihova umetnička dela-slike. Gledali smo fotografije različitih elemenata pa smo imenovali četkice, špahtle, paletu, tempere, platno, papir, drvo, slikarsko postolje…i otkrivali čemu služe. Obratili smo pažnju naše okruženje pa smo u njemu tražili spomenuti materijal ( četkice, palete, tempere, papire, umetničke slike u objektu vrtića…). U Francuskoj smo otkrili da se nalazi najpoznatiji muzej na svetu- Muzej Luvr kao i najpoznatija slika na svetu- Mona Liza. Gledanjem fotografija i video zapisa videli smo kako izgleda spoljašnjost i unutrašnjost muzeja, a otkrili smo i nekoliko zanimljivosti o samom muzeju (npr. glavni ulaz u muzej podseća na egipatsku piramidu napravljenu od stakla). Imali smo zadatak da nacrtamo portret Mona Lize, ili sebe kao Francuza/Francuskinju a potom da to i obojimo, isečemo i zalepimo.

Usledila je igra prenošenja papira (zastave Francuske) štipaljkama. Deca su imala zadatak da jedni drugima prenose papir tako da im ne padne. Razvoj mišića kažiprsta i palca je važan jer ovi mišići pripremaju male ruke za nove izazove poput držanja olovke, pisanja..

Upoznali smo se sa tvorcem najpoznatijih bajki na svetu- Šarl Peroom. Čitali smo Crvenkapu, analizirali njen sadržaj i događaje, gledali fotografije iz knjige i pravili glavne likove. Devojčice su tehnikom savijanja papira u lepezu pravile haljinicu Crvenkapi, docrtavale elemente koje nedostaju, dočaravajući određenu scenu iz bajke. A dečaci su pravili strašnog vuka uz pomoć papirnih tanjira, tempere, i papira.

Deca su uživala u svakoj aktivnosti, bila su vrlo aktivna i ponosna na svoje radove. 🍀

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *