Kreativna radionica Pinokio Blog

Kategorija: Aktivnosti


FB_IMG_1668379294930

Predškolska grupa – Radionica Put oko sveta ( Francuska ) prvi deo

Nakon posete kontinentu Australija, vratili smo se nazad u Evropu da saznamo nešto više o Francuskoj, po želji dece.

Slušali smo himnu Marseljezu, bojili francusku zastavu tehnikom slikanja temperama, uočavali po čemu se razlikuju zastave Italije i Francuske. Francuska je zemlja sa izuzetno bogatom istorijom umetnosti. Upoznali smo dela Šarl Peroa, tvorca najpoznatijih bajki: Pepeljuga, Snežana i sedam patuljaka, Crvenkapa, Lepotica i zver… Otkrili smo da postoji čuveni park Diznilend u glavnom gradu Parizu, pa smo gledali slike istoimenog parka, imenovali likove koje prepoznajemo iz bajki. Gledali smo i analizirali fotografije glavnih znamenitosti i pojma na temu Francuske, potom ih bojili i lepili na zastavu. Dotakli smo se i čuvene biciklističke trke Tour de France, pa smo razgovarali o bicikli, o tome kako se vozi, da li ih oni voze. Upoznali smo se i sa čuvenom francuskom kuhinjom, otkrili smo da Francuska proizvodi mnogo različitih vrsta ukusnih sireva, da uzgajaju mnogo grožđa, i da odličan miris i ukus imaju čuvena francuska peciva.

Pravili smo likovni rad na temu: Ajfelov toranj, kombinovanom tehnikom sečenja, lepljenja, kolažiranja i otiskivanja štapićima. Usput smo otkrili zanimljive informacije: do vrha tornja ima 1665 stepenica, povremeno se menja boja tornja, trenutno je tamno smedje boje a te promene se dogadjaju na svakih 7 godina. Nastali su jako zanimljivi i šareni radovi, pa smo na ovaj način razvijali svoju maštu i kreativnost, preciznost i finu motoriku.

Usledila je vežba za razvoj lateralnosti, odnosno upotrebe obe moždane hemisfere, koja je na pripremnom predškolom uzrastu jako važna. Deca su imala zadatak da dovedu biciklu do cilja prateći datu putanju, upotrebom oba kažiprsta istovremeno. Ova igra je odlična za razvoj vizuelne pažnje, koordinacije oko-ruka i koncetracije. Nastavljamo dalje putovanje kroz Francusku i sledeće nedelje da bismo i dalje uživali u otkrivanju zanimljivosti iz nje. Uživajte u fotografijama i dečjim radovima. 🇨🇵🖼️🎨🚲🗼🧳🥐🥖🧀🚴

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *