Kreativna radionica Pinokio Blog

Kategorija: Dogadjaji


8

20 BLISTAVIH GODINA ANĐELA ČUVARA

Udruženje Anđeli čuvari osnovano je pre dvadeset godina i, do sada su pomogli bezmalo sedam hiljada porodica donacijama nameštaja, garderobe i potrošnih sredstava, za skoro 1500 invalida daju higijenske neophodnosti, dok je bezmalo dve hiljade osoba sa invaliditetom dobilo pomoć u vidu kolica, različitih pomagala, taoletnih stolica ili električnih kreveta sa antidekubit dušecima.
Udruženje Anđeli čuvari

Tokom protekle dve decenije posebna radost mališana u Valjevu, posebno dece iz socijalno ugroženih kategorija, je program Novogodišnja bajka, u okviru čega je Vesna Lazić iz “Anđela čuvara” obezbedila više od 22 hiljade novogodišnjih paketa za mališane. U istom periodu, programe Kreativne radionice “Pinokio” pohađalo je više od pet hiljada dece. U tekućoj vaspitno – nastavnoj godini više od 170 ih je upisano u celodnevni boravak, od kojih za 35 mališana troškove snosi Udruženje “Anđeli čuvari”.

Udruženje Anđeli čuvari

HUMANOST U PRVOM PLANU
Udruženje „Anđeli čuvari“ registrovano je 09.12.2000. godine kao nestranačko, nevladino, humanitarno i neprofitno udruženje građana, čiji je osnovni cilj humanitarna, psihosocijalna i ekonomska podrška samohranim majkama, deci bez roditelja, deci iz socijalno ugroženih kategorija stanovništva, osobama sa invaliditetom, uz poseban osvrt na decu sa posebnim potrebama. Inicijativa je potekla od vaspitača, Vesne Lazić, predsednika Udruženja “Anđeli čuvari” i koordinatora Kreativne radionice Pinokio, koja je u momentima osnivanja, unela kreativne novine u rad sa najmlađima, pri tome pružajući izuzetnu pomoć zbrinjavanja dece tokom čitavog dana, a to je izuzetno značilo, posebno samohranim, roditeljima koji su radili u smenama.

Udruženje Anđeli čuvari

“Udruženje trenutno broji preko 120 članova, veliki broj saradnika i volontera iz različitih struka, a najviše lekara, pedagoga, vaspitača, psihologa, logopeda, profesora iz više nastavnih oblasti, ekonomista, rekreatora, profesora fizičke kulture itd. Udruženje je član više domaćih i asocijacija u inostranstvu.

Udruženje Anđeli čuvari

Udruženje Anđeli čuvari
Od samog osnivanja u Kreativnoj radionici Pinokio, bavimo se kreativnim vaspitnim radom sa decom uzrasta od dve godine do starijeg predškolskog uzrasta. Deca iz Valjeva i deca iz deficijentnih porodica, uz budnu pažnju stručnjaka iz raznih oblasti, kroz igru, razvijaju svoje sposobnosti. Naš cilj je da deca prepoznaju svoja – dečja prava, ali i da shvate svoju odgovornost i obaveze koje iz njih proizilaze. U skladu sa statutom našeg Udruženja posebno negujemo human odnos između polova i podstičemo poštovanje i uvažavanje različitosti između dece, bez obzira na njihovo socijalno poreklo, ili bolest” – navodi Vesna Lazić i dodaje da je najznačajniji segmenti rada sa decom sticanje navika prema preventivnom delovanju, odnosno očuvanje i zaštita zdravlja, podsticanje celovitosti razvoja dečjih sposobnosti i pozitivnih svojstava ličnosti proširivanjem iskustava i razvijanju samostalnosti kod dece putem likovnih radionica. Rezultati rada sa mališanima u Kreativnoj radionici Pinokio su očigledni, iz čega su proistekle brojne nagrade na brojnim domaćim festivalima dečjeg stvaralaštva iz domena pozorišne, likovne, kao i muzičke umetnosti.

Udruženje Anđeli čuvari

Stručni tim udruženja se bavi grupama dece sa posebnim potrebama, uzrasta do devet godina. Posebna pažnja je posvećena korektivnom pedagoškom radu sa decom koja ispoljavaju teškoće u razvoju i napredovanju, napominje master vaspitač, Vesna Lazić, koordinator “Pinokija”.

Udruženje Anđeli čuvari

“Negujući posebno tople emocionalne odnose sa decom sa posebnim potrebama, doprinosi se njihovom oslobađanju od straha, buđenju prijatnih emocija sa jasnim usmerenjem prema osobama i predmetima. Udruženje Anđeli čuvari ima bogato iskustvo u realizovanju više dečjih projekata od kojih treba spomenuti sledeće: Dečja kuća, zatim Kreativna radionica Pinokio koja traje od osnivanja, zatim Ako ih volimo, onda im pomozimo, potom Put u središte igre, Pobedimo drogu kroz igru, sport i razonodu, kao i “10 koraka za bezbednije detinjstvo”, omiljeni program “Novogodišnja bajka”, zatim Vrtić bez nasilja, Hrabri telefon, Za bezbrižnije detinjstvo i mirnu starost, Deca su naše najveće blago, učinimo nešto za njih, Kreativnost za poneti, zatim obrazovno – vaspitni program Obezbedimo deci srećno i bezbrižno detinjstvo igrom do saobraćajne kulture, Vozić Željić, Tračak nade za stare i mlade, Postanimo vidljivi zajedno, Moj Pinokio u inkluzivnom dečjem vrtiću, Putokaz samohranim roditeljima, hraniteljima i deci, Zajedno na putu ka boljem životu, Zajedno kroz inkluziju, Bolja budućnost dece iz osetljivih grupa u našem gradu, kao i program pod nazivom “Dete + roditelj + vaspitač = kvalitetno vaspitanje”, zatim Socijalno – edukativne usluge u inkluzivno – kreativnom klubu Pinokio. Od samog osnivanja Udruženje Anđeli čuvari ima dobru saradnju sa različitim nevladinim i vladinim institucijama, a ostvarilo je kontinuiranu saradnju sa više internacionalnih organizacija, kao što su organizacije Internationell Humanitet Sweden, Lyons club Sweden, Stiftelsen Sevholts Hjalpfond Sweden, zatim Die Johaniter iz Nemačke, Voyageurs du Coeur iz Francuske, IRD i USA. Rad Udruženja Anđeli čuvari je na visokom nivou što se tiče profesionalnosti i kompetentnosti saradnika, o čemu svedoče brojna priznanja i zahvalnice brojnih institucija. Ipak, i pored svega, za nas je najznačajnije dasmo uspeli da obezbedimo pomoć osobama kojima je to neophodno, prvenstveno deci, takođe i njihovim roditeljima. Od osnivanja do sada, pružena je pomoć za 6570 porodica u kućnom nameštaju, garderobi, bebi paketima, školskom priboru, igračkama za decu… Zatim, 1365 invalidnih lica dobilo je pomoć u pelenama i ulošcima, 1892 invalidna lica su dobila pomoć u invalidskim kolicima, rultor pomagalima, štakama, taoletnim stolicama i električnim krevetima sa antidekubit dušecima. Za dvadeset godina kroz program Novogodišnja bajka, podeljeno je 22289 novogodišnjih paketa za decu. I za 20 godina rada kroz Kreativnu radionicu Pinokio, kroz celodnevni vaspitno obrazovni rad, druge radionice u okviru vrtića prošlo je oko 5000 dece”.

Udruženje Anđeli čuvari

Udruženje Anđeli čuvari
Zahvaljujući ličnom angažmanu Vesna je uspela da zainteresuje mnogobrojne strane humanitarne organizacije da svoju humanitarnu pomoć usmere prema našoj državi i gradu, za šta je dobila brojna priznanja od čega posebno izdvaja nagradu Grada Valjeva za oblast socijalne zaštite i humanitarnog rada. Iz ljubavi prema deci i humanitarnom radu nastala je i Kreativna radionica Pinokio koja danas prima više od 170 dece na celodnevni boravak od kojih 35 o trošku humanitarnog udruženja. Čitav način unkcionisanja udruženja bazira se na bezgraničnom poverenju i poštovanju, a prema rečima master vaspitača, Vesne Lazić, koordinatora programa Pinokija i predsednice Udruženja Anđeli čuvari, moto koji joj je vodilja kaže da nikakav novac ne može parirati osećaju ponosa, sreće i zadovoljstva jer je osoba zaslužna i odgovorna za formiranje nečije ličnost i viđenje sveta. Zbog toga sasvim je očekivano da savremeni, često inovativni programi, a prevashodno srdačan rad i brižan odnos prema mališanima, bitne su karakteristike pri opredeljivanju za Kreativnu radionicu Pinokio.

“Ostvarivi, jedinstveni, srdačni moto našeg vrtića, uspešno se održava među najmlađima već 20 godina. Kreativna radionica Pinokio Valjevo, nižući iza sebe uspone, padove, borbe, ali najpre verom i trudom u ostvarene rezultate naše i Vaše dece, sa entuzijazmom, znanjem, stručnošću, uz dodatak neizmerne ljubavi, živi svoj san. Dečiji san. Od samog osnivanja naše Kreativne radionice, davne 2000.godine, odlučili smo da ujedinimo volju, želju, kreativnost, mogućnost, kao i različitosti na jednom mestu. I, rezultat je neizostavan. Reputacija koju smo tokom ovih par decenija stekli, pečatirana dečijim zagrljajima, osmesima i najlepšim uspomenama koje odavde ponesu, najveće nam je priznanje. Razvojni put samog Udruženja nije bio jedostavan, ali su borba, volja i hrabrost iznedrila najjača jedra koja olujni vetrovi više ne mogu ni poljuljati, a kamoli uništiti,” rezimira master vaspitač, Vesna Lazić, koordinator programa Pinokija i predsednica Udruženja Anđeli čuvari.

SEĆANJE NA POČETAK

Kreativna radionica Pinokio počela je da radi sa par vaspitača i saradnika u nevelikom prostoru kod Nove pijace u Valjevu. Odatle su se u svet znanja, kulture i umetnosti otisnuli brojni mališani čiji je boravak u Pinokiju ostavio drage uspomene, kojih se Vesna Lazić i sada seća.

Udruženje Anđeli čuvari

Udruženje Anđeli čuvari
“Prvo upisano dete je Nastasija, devojčica koja je danas uzoran student završne godine fakulteta na kom ostvaruje rezultate, ali svoje početke nikada nije zaboravila. U njenu čast prvog člana naše Pinokio zajednice svake godine joj dodeljujemo mikrofon na otvaranju svečanosti pod nazivom Novogodišnja bajka. Nastavak rada našeg Pinokija kasnije obavljamo u objektima u Nušićevoj i Mišarskoj ulici, zatim na Jadru, a potom i u ulici Pop Lukina gde su, takođe zabeleženi važni trenuci odrastanja dece, usavršavanja kadra i sticanje neraskidivih veza. Ipak, u svoju mirnu luku Pinokio uplovljava 2014. godine kada je suncem okupao najlepšu kuću u centru grada Valjeva, u Ulici Karađorđevoj 35 gde i danas živi i radi sa svojim dragim polaznicima. Osvrćući se unazad i beležeći sve izazove sa kojim smo se suočavali, zaključujemo da nijedan uspeh nije ostvariv preko noći, da su Anđeli čuvari i Pinokio životni projekti koji, nadamo se, da će trajati i posle nas. Danas naš kvalitetan kolektiv čini prošireni sastav visokokvalifikovanog kadra za obavljanje vaspitno-obrazovnog rada, kao i stručno osoblje i odabrani saradnici. Takođe, među decom razvijamo empatiju i međusobnu solidarnost, razvijanje osećaja za poštovanje različitosti kao i prihvatanje dece sa određenim hendikepom u svoje odrastanje. Slogan “Humanost na delu ćutanja je stvar, oduvek je važan taj Božiji dan” nas vodi, podstičući naša srca da organizujemo i uspešno sprovedemo brojne humanitarne akcije. Uspevamo da spojimo različitosti, povezujući najtananije niti naših srca sa decom koja su međusobno slična, a svako je jedinstveno na svoj način. Jedno je sigurno da boja kože, uzrast, socijalni status, fizički ili mentalni hendikep, neće umanjiti ljubav i prijateljstvo koje ovu decu veže od prvih susreta”.

SAVREMENA EDUKATIVNA SREDSTVA I SRDAČAN RAD

Sav rad sproveden u vrtiću Kreativne radionice Pinokio prati planove i programe državnih institucija, uz upotru odgovarajuće literature i ostalih didaktičkih sredstava neophodnih za rad. Svo osoblje, vaspitači, kao i stručni saradnici odišu maksimalnim profesionaliznom i kompetencijama neophodnim za rad u području vaspitanja i obrazovanja. Sam vaspitno-obrazovni rad je svakodnevan, karakterisan najvišim kvalitativnim ocenama, a namenjen je deci od najranijeg uzrasta, tačnije od druge do šeste godine, tj. pripremnog predškolskog perioda.

Udruženje Anđeli čuvari
“Naša veličina ogleda se u prijemu dece u naše okrilje bez obzira na materijalno stanje, kao i nacionalnu i versku pripadnost. Trudimo se da obezbedimo neophodni stepen vaspitanja i obrazovanja i za najsiromašnije, upotpunili smo detinjstvo i brojnoj deci dali polazne osnove za srećan život. Cele godine brižljivo slušamo i beležimo tihe želje naših mališana, njihove snove da bismo, posebno u vreme praznika, bivali nagrađeni njihovim osmesima kada ima darujemo paketić priželjkivanog sadržaja. Svake godine, deca našeg vrtića zajedno sa vaspitačima poklanjaju predstavu bogate sadržine koja se pamti i prepričava. Kreativna radionica Pinokio sada ima šest vaspitnih grupa. Starija jaslena i mlađa vaspitna grupa predstavljaju polazište kreativnih dostignuća naših malih velikih bića koji munjevitom brzinom, pod našim krovom, postaju ljudi. Starija i srednja vaspitna grupa nastavlja proces vaspitanja i obrazovanja, posebno negujući timski duh, kao i želju najmlađih za scenskim nastupima. Prednost našeg vrtića ogleda se u negovanju dramskih aktivnosti, tome može posvedočiti veliki broj mališana koji na našim predstavama zauzimaju najveći broj mesta. Takođe naš vrtić ima još jedno priznanje, opravdano ukazano poverenje, stručnost, kreativnost, entuzijazam, volju, želju, znanje na delu. U našem objektu realizujemo pripremni predškolski program, dve grupe izdvojenih jedinica vrtića Zvončić iz Predškolske ustanove Milica Nožica u Valjevu. Time još više dobijamo vetar u leđa da radimo pravu stvar za one koji su nam juče, danas i sutra, bili i ostali prioritet. Ono što deca nauče u radu sa nama, u međusobnoj igri i komunikaciji sa ostalom decom, u različitim načinima organizovanja vaspitno-obrazovnog rada i van kapije vrtića, različitih vannastavnih aktivnosti, ostaje da se pamti, prepričava, beleži i služi, nadamo se, kao podstek i motivacija za dalje generacije. Specifičnost života i rada kroz humanost i delotvornost naših reči sprovedenih u dela, ogleda se brojnim projektima Udruženja Anđeli Čuvari, odnosno zajedništva Kreativne radionice Pinokio”.

Udruženje Anđeli čuvari
U Kreativnoj radionici Pinokio osmišljavaju edukativne programe prilagođene uzrastu mališana, a od izuzetnog značaja je da ih aktiviraju u ostvarivanju svakog programa, tako da bivaju slobodniji, pa se i na sceni ponašaju bez ikakvog straha. Kada se uzmu u obzir raskošne scenografije, koju pripremaju vaspitačice, sasvim je očekivana ogromna posećenost svih predstava i programa kojima učestvuju na gradskim i republičkim manifestacijama, među kojima se, na poseban način, izdvaja humanitarni program Novogdišnja bajka koji na najbolji način oslikava uloženi rad i trud tokom cele radne godine.

PLANOVI ZA BUDUĆNOST

Teškoće funkcionisaja u aktuelnom vremenu odražavaju se i na rad vrtića jer pandemija otežava i sputava kreativni vaspitno-obrazovni rad. Ipak, trude se i apeluju na sve ljude da složno sarađuju, uz međusobno razumevanje i poštovanje jer iz plemenitog okruženja mogu poteći srećna deca motivisana da se angažuju za bolje sutra, poručuje Vesna Lazić koja, uz ogromnu pažnju predvodi “Pinokio” i “Anđele čuvare”.

Udruženje Anđeli čuvari

Udruženje Anđeli čuvari
“U godini kada slavimo jubilej – 20 blistavih godina postojanja i aktivnog delovanja Udruženja “Anđeli čuvari” u oblasti pružanja podrške deci i mladima iz osetljivih društvenih kategorija, deci iz deficijentnih porodica, onih koji su u teškoj materijalnoj situaciji, deci i mladima sa teškoćama – potrebom za dodatnom podrškom, i isto tako jubileja Kreativne radionice Pinokio na polju sprovođenja vaspitno – obrazovnog rada, kreativni tim vaspitača i stručnih saradnika prkosi izazovima koje nameće globalno teška situacija usled daljeg trajanja pandemije. Tim Kreativne radionice Pinokio sa istim elanom, voljom i entuzijazmom ne odustaje od realizacije planiranih poduhvata. Ono što je aktuelno, a služi nam na ponos, jeste snimanje dokumentarnog filma u čast jubileja – 20 godina dobrih dela. Poduhvat je jer predstavlja emotivno putovanje za sve učesnike koji su doprineli radu i ostvarivanju humanih ciljeva Udruženja. Uz podršku prijatelja, u procesu je priprema materijala i uobličavanje poglavlja za izradu knjige dramskih tekstova kojom će biti obuhvaćene predstave koje su do sada uspešno izvoili polaznici dramske sekcije Kreativne radionice Pinokio. Knjiga će biti svojevrsna kruna kontinuiranog rada, ali i sjajno nastavno sredstvo jer će sadržati tematski raspoređene tekstove dečjih programa. Biće to bogata riznica tekstova kojom ćemo, na najlepši način, zaokružiti prvu petinu veka podsticanja i negovanja dečijeg stvaralaštva. Takođe, ovogodišnja 21. po redu “Novogodišnja bajka” Udruženja Anđeli čuvari i Kreativne radionice Pinokio, pod nazivom „Mala princeza“, biće drugačija od dosadašnjih jer zbog pandemije nismo u prilici da priredimo izvođenje na sceni, ali naš kreativni tim predstavu će polako snimiti i prikazati putem našeg YouTube kanala, a praznike ćemo deci ulepšati i onlajn poklon predstavom “Magična novogodišnja jelka” Teatra Talija”, razimira Vesna Lazić, predsednica Udruženja Anđeli čuvari i koordinator Kreativne radionice Pinokio, uz opasku da je njihova težnja da pri svakom narednom projektu budu sve bolji, nadmašuju planirane ciljeve na svim poljima.

 

Izvor: Valjevskaposla.info

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *