Kreativna radionica Pinokio Blog

Kategorija: Dogadjaji


e

Pinokijevci u poseti Narodnom muzeju Valjevo

Kultura se, na globalnom planu gledano, vraća u modu. Mi Pinokievci možemo reći da smo uvek u maniru kulturom odevenih. Aktuelne su posete muzejima. Primećujemo da je sjajno to što su postavke muzeja dostupne kako pojedincima, grupama a naročito interesantnim grupama kao što smo to mi Pinokievci. Mi jednostavno volimo da budemo u korak sa aktuelnostima pa je tako bilo i ovog puta. Vaspitači Kreativne radionice Pinokio Vesna Lazić, Anka Radivojević, ispred predškolske grupe IJ Pinokio „Milica Nožica“ i koleginice koje vode stariju grupu Pinokio, Ružica Aleksić i Suzana Jakovljević, sa studentkinjom koja je na praksi Milom Poznanović, povele su svoju veselu četu u neobičnu šetnju po voljenom im Valjevu gradu sa osnovnim ciljem da zajednički imaju jedno novo, poučno iskustvo.
Krenuli smo iz naše čarobne kuće kroz valjevsku šetačku zonu i tu obišli spomenik slavnog nam Živojina Mišića, hrabrog vojvode ponosnog srpskog naroda. Nastavili smo do Narodnog muzeja Valjevo.
Stalne postavka je:“Treća dimenzija prošlosti – pogled iz budućnosti“
Tu nas je, ispred muzeja u svojstvu kustosa, srdačno dočekala Marina Ćirović, majka drage devojčice iz naše grupe Pinokievaca. Uvek volimo da vidimo poznata lica i ljude spremne, otvorene za saradnju kao što su to roditelji naše dece. Deci koja su je sa izrazitom pažnjom slušala, pomno prateći, ispričala je zanimljive legende, anegdote, ali i istorijske činjenice vezane za Valjevo i naš kraj. Nakon priče, obilazak muzejske postavke mogao je da počne. Na samom početku deca su bila fascinirana ugledavši postavku, vremenski period praistorije kada je čovek tek počeo da izrađuje oruđe i oružje, kako je izgledala prostorija u kojoj su ljudi boravili u tom vremenu… i tako svakim korakom, pred očima radoznalih, istraživača Pinokievaca, ređale su se postavke koje su živopisno dočaravale istorijske periode: doba rimskog carstva, doba srednjevekovnih vitezova, tradiciju srpskog naroda, prošetali ulicom starih zanata (kovač, voskar, opančar…) uključili maštu da od prikazanog sagledaju kako je to izgledalo u periodu Prvog svetskog rata, doživljaj je svakako bio jači uz zvuke čuvenog Marša na Drinu, i priče vaspitača o hrabrosti i neustrašivosti srpskih junaka njihovih predaka koji su se borili za slobodu svojih potomaka… Puni utisaka, donekle, mističnim zatečeni, osetili su miris istorije. Bili su spremni da nastave dalje. Odredište je bio trg Desanke Maksimović. Starija grupa, iskoristila je momenat za predah i vaspitači su slikovito pričali njenu čuvenu “Priču o Raku Krojaču”. Predškolci su krenuli ka postavci: “Seča knezova“ – lokacija, Muselimov konak. Silazivši na mesto gde su valjevski knezovi Ilija Birčanin i Aleksa Nenadović bili zatočeni, deca su sa velikom ozbiljnošću i poštovanjem slušala priču i sagledala veoma ozbiljnu sliku iz prošlosti. Dugo su ostali pod utiskom i postavljali su mudra pitanja.
Sustigli su svoje drugare i zajedno otišli do „Belog mosta“, slušali o reci njihovog grada, Kolubari i podsetili se kakav sve to živi svet u reci postoji. Veseli, razdragani, prepuni pozitivne energije i utisaka vraćajući se Ulicom Kneza Miloša, pevali su himnu svog vrtića i privukli pažnju slučajnih prolaznika, njihovih dragih sugrađana. Sve mogu ovi Pinokievci pa i da šarmiraju! Dok su marširali ka čarobnoj kući svima su kulturno otpozdravljali! Nemojte baš samo na reč da nam verujete, pogledajte i naše fotografije!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *